STUDENT SA HENDIKEPOM

Prema podacima koje sam dobila od gospođe Ljupke Mihajlovski iz ” Univerzitetskog centar za studente sa hendikepom”, na fakultetu univerziteta u Beogradu je oko 300 studenata sa hendikepom.

Najveći broj studenata je sa motornim hendikepom (oko 30%), zatim slede osobe sa delimičnim ili potpuno oštećenim vidom (oko 20%), nekoliko procenata manje čine osobe sa hroničnim oboljenjima, slede delimično ili potpuno oštećenje sluha (10%) i oko 20% čine studenti sa kombinovanim tipom hendikepa. Ili tipom hendikepa koji je nastao usled tumora, oštećenja srca i drugih oboljenja.
Preko 80% od ukupnog broja studenata završilo je redovnu osnovnu i srednju školu. Najveći broj studenata sa hendikepom studira fakultete za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Najviše studiraju pravni, filozovski, filolški fakultet.

Moj prvi sagovornik bio je Raša Mumilović.
Raša Muminović  rodjen je 14.marta.1988 god. u Foči(Republici Srpskoj).
31.08.1995.g. bilo je ratno stanje u Republici Srpskoj, tog dana se
Raša igrao sa svojim drugarima i eksplodirala je bomba, prebačen je na
VMA, gde je doživeo tri kliničke smrti i oštećenje vida  od 100%. Posle
2 godine rehabilitacije, upisao je osnovnu i srednju školu za slepa i
slabovida lica ‘Veljko Ramanovic’ u Zemunu. U sklopu škole je internat i
tereni za treniranje. Nastava se odvija u redovnim i pomoćnim
razredima. Završio je osnovnu školu u redovnim razredima, sa visokim
prosekom. Pohađao je srednju medicinsku smer fizioterapeut, koja se
nalazi na Slaviji. Sada je treća godina na Pravnom fakultetu. Pružili
su mu veliku podršku profesori i studenti sa tog fakulteta. Slobodno
vreme provodi uz drustvenu mrežu facebook, čitanju knjiga, slušanju
rock muzike. Rekreativno trenira plivanje, od 13.godine trenira sport
‘Goalball’, u kome je osvojio dosta medalja. Živi u Studenjaku na Novom Beodradu.

Drugi sagovornik je Nikola Djurdjević 2013-06-06 21.02.26 (1) rođen 1988g. u Beogradu. Ima artpmgripozu tj.oboljenje zglobova i kreće se pomoću motornih kolica.  Završio je osnovnu školu za decu sa hendikepom Dr. Dragan Hercog. Pravno – birotehničku srednju školu završio je u Podgorici. Sada je treća godina Više poslovne škole – smer marketing i trgovina, i student je treće godine na Privatnoj Akademiji lepih umetnosti – smer novinarstvo. Dekan akademije Milivoje Todorić, oslobodio ga je plaćanja školarine i napravio mu je rampu radi boljeg prilaska fakultetu. Nikola je član upravnog odbora Udruženja studenata sa hendikepom. To je društvena, neprofitna, nestranačka organizacija studenata sa hendikepom i mladih ljudi sa hendikepom. Funkcioniše pomoću raznih projekata, od kojih je najpoznatiji ‘ Inkluzijada’ koja je prošle godine odrzana na Zlatiboru, kroz razne radionice okupila je studente iz Niša, Novog Sada, Beograda koji su imali cilj da se upoznaju i druže sa studentima sa hendikepom. Slobodno vreme povodi tako sto crta ikone, bavi se muzikom(pop – rock) komponuje i peva. Voli da izlazi, posećuje pozorišta, bioskope, ima facebook. Vrlo je komunikativan, društven, ima puno prijatlja sa kojima rekreativno odigra stoni tenis. Pristalica je srpske književnosti, posebno ceni dela Andrića, Selimovića. Živi u studenskom domu ‘4 april’ na Voždovcu. Nacrtao je ovo sliku.

Završnu reč obavila sam sa zamenicom Poverenice za zastitu ravnopravnost, Kosanom Beker tako što sam joj postavila par pitanja.

Možete da govorite da li ima nad njima diskriminacije?
Iako su osobe sa invaliditetom poslednjih godina više vidljive u društvu, još uvek je prisutna diskriminacija prema njima i to u svim sferama drustvenog zivota. Većina objekata u javnoj upotrebi (uključujući i fakultete) je još uvek nepristupačna mnogim osobama sa invaliditetom. Dakle, diskriminacije ima, ali se preduzimaju određeni koraci da se polozaj osoba sa invaliditetom poboljša.

Da li zakon treba da se poboljša?
Zakoni uvek mogu da se poboljšaju, ali bi bilo dovoljno da se postojeći antidiskriminacioni zakoni dosledno primenjuju.

Da li vam se neko od njih obratio za pomoć?
Imali smo dosta pritužbi osoba sa invaliditetom (pogledajte na našem sajtu http://www.ravnopravnost.gov.rs/lat/invaliditet.php?idKat=21 ), ali još uvek nismo imali nijednu pritužbu studenata sa invaliditetom.

Da li ste Vi kroz neke humanitarne akcije pomogli?

Problemi sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom su pitanja ostvarivanja ljudskih i svih ostalih prava, a ne pitanje humanosti i humanitarnih akcija.

Imaju li neki projekti koje finansiraju druge drzave?

Verovatno da postoje, mi nemamo nijedan zajednički projekat sa nekom drugom državom ili međunarodnom organizacijom po pitanju prava osoba sa invaliditetom.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s