ДИСКРИМИНАЦИЈА МУШКАРАЦА

У складу са чланом 46. став 4. Закона о забрани дискриминације, поводом огласа за посао следеће садржине: „ Желите ли да постанете део Carribic tima? Потребне девојке за рад на шалтеру. , који је био истакнут на продајном месту „Carribic Pizza – Pizza  Cut“ у Делиграској улици број . 1.

Оглас је супротан члану 16. Закона о забрани дискриминације. Желели смо да утврдимо да ли је реч о изолованом случају или је у питању уобичајена пракса фирме, којом се лица мушког пола стављају у неравноправан положај. Пол као лично својство  не може се истаћи као стварни и одлучујући услов за обављање посла продавца, односно, како је наведено у огласу – рад на шалтеру.

Након консултација са  Повереницом за заштиту равноправности Невеном Петрушић, заменицом Поверенице Косаном Бекер и професором Сашом Гајин, спровели смо ситуационо тестирање, као добровољни испитивачи Душан Покушевски и Андреја Бошковић.

 Обишли смо сва три продајна места у Београду. Прво што смо приметили је да су запослене искључиво  жене. Ово се односи како на продавце, тако  и на оне који раде на припремању хране. Како бисмо испитали да ли се ради о дискриминацији  на основу пола приликом запошљавања, представили смо се као заинтересовани кандидати за посао и разговарали смо са запосленима, као и са особама које су нам се представиле као надлежне за разговор са кандидатима.

Продајно место у улици Гоце Делчева бр. 36  ( 12. Март. 2012.г.)

Душан Покушевски: На питање да ли примају нове раднике и да ли могу радити као продавац, девојка која ради у објекту ме је замолила да сачекам да позове другу девојку која може да ми да информације. Друга девојка ми је рекла да ме не могу примити на посао зато што на то радно место примају искључиво девојке. На питање због чега само девојке примају на место продавца, она се окренула ка својим колегиницама и рекла“… па зар не видиш да само девојке раде овде“. На питање да ли је то политика фирме, она је одговорила да јесте.

Продајно место у улици Браће Југовића бр. 21. (12.март. 2012.)

Андреја Бошковић: Дошла сам заједно са Душаном на разговор за посао у пицерији Caribic Pizza. Од неколико девојака које су ту радиле обратила сам се једној од њих са питањем да ли су им потребни радници. Питала ме је: “ Да ли желим да радим за шалтером или да правим пицу?“ Одговорила сам да ми је свеједно, пошто ми је потребан посао. Отишла је да се распита кад могу да дођем на разговор за посао. После пар минута вратила се и рекла је да дођем сутра у 9 часова. Питала сам да ли и Душан може да дође на разговор, зато што је и њему потребан посао. Одговорила је: „Не, само ти дођи“. Питала сам зашто не може и Душан да дође, на шта је она одговорила да је таква политика фирме и да не примају мушкарце, већ само девојке.

Продајно место у улици Делиграцка бр. 21 (13. март. 2012.г.)

Душан Покушевски: У излогу продајног места истакнут је исти оглас, па сам одлучио да разговор о могућем запослењу обавим телефоном. Господин са којим сам разговарао, рекао ми је да на њиховим продајним местима раде само девојке и понудио ми је посао у производњи у објекту који се налази у насељу Алтина. Одговорио сам му да би ми био проблем да ту долазим на посао зато што је насеље Алтина прилично удаљено.

 Душан Покушевски и Андреја Бошковић (4. мај. 2012.г.), обавили још један разговор, на истом продајном месту, са девојком која је задужена за разговор са кандидатима. Рекла нам је да су им раднице потребне на свим продајним местима и да неће бити проблема да Андреја добије посао. Потребно је да донесем радну књижицу и да обавим здравствени (санитарни) преглед. Примили би ме на пробни рад у трајању од 7 дана, након чега би ми био понуђен уговор о сталном запослењу. Исто тако, рекла је да Душан не би могао да добије посао зато што фирма не запошљава мушкарце. Једини разлог који је навела за овакав став је лоше искуство које су имали са мушкарцима.

Повереница за заштиту равноправности поднела је тужбу почетком августа 2012. г .

Средином марта 2013.г. Први основни суд је донео пресуду којом су одбијени сви тужбени захтеви. У образложењу пресуде је, између осталог, наведено да се у овом случају не може говорити о дискриминаци мушкараца којима је, што је општепозната чињеница, због природне репродуктивне функције жена доступан већи број радних места.

Повереница за заштиту равноправности  уложила је жалбу.

 У Фебруару 2014. године Апелациони суд у Београду преиначио је пресуду првостепеног суда и утврдио да је оптужени извршио непосредну дискриминацију у области рада. Незадовољна страна уложила је ревизију пред Врховним касационим судом, и док чекамо резултат, спроведене су одређене промене.

Carribic Pizza , и даље непревазиђена како по укусним пицама, приступачним ценама и бројним акцијама које су прихватљиве грађанима. Али дошло је до једне промене. Више нису запослене младе девојке, већ и мушкарци различитог старосног доба.

На Правном факултету универзитета Унион, од 2012.године уведен је изборни предмет Антидискриминационо право, који предаје професор Саша Гајин. Колега Душан Покушевски и ја, одлучили смо да напишемо семинарски рад на тему “ Дискриминација мушкараца“. Захваљујући могућности добровољног испитивања дискриминације, коју нуди  Закон о забрани дискриминације, успели смо да свој семинарски рад спроведемо у дело. Апелациони суд је препознао дискриминацију, и санкционисало је. Циљ је постигнут, дискриминација је укинута.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s