Konferencija o rešavanju problematičnih kredita u Srbiji

Sporazumno  finansijsko restruktuiranje privrednih društava

Dana 25. novembra 2014. godine u prostorijama Privredne komore Srbije u Resavskoj ulici održana konferencija povodom novih pristupa za rešavanje problematičnih kredita u Srbiji.

Konferenciju je otvorio Željko Sertić, ministar privrede Republike Srbije. Govorio je o sporazumno finansijsko restrukturisanju (SFR), odnosno da ono predstavlja važnu inicijativu kojom se podstiče dobrovoljno vansudsko restrukturiranje u Srbiji.

– Kod nas je ozbiljan problem nelikvidnost privrede. Najveće problem osećaju srednja i mikro privredna društva. Od početka primene zakona iz 2012. godine, postupak se slabo primenjivao, zbog niskog nivoa obaveštenosti i poznavanje medijacije u Srbiji. Do danas je podneto 30 zahteva, od kojih je polovina rešena – rekao je ministar.

Nermina Ljubović, direktor Privredne komore Srbije, rekla je da je vođeno 17 postupaka, iz različitih oblasti, ozmeđu ostalog i iz proizvodnje, trgovine, saobraćaja, građevine. Postupci su vođeni i za stranke iz Šumadije, Beograda, Vojvodine, južne Srbije. Samo je jedan postupak neuspešno okončan iz razloga što je incicijator samog pokretanja postupka bio poverilac. Pet postupaka je završeno, drugi i dalje traju.

Blažo Nedić iz Partnera za demokratske promene Srbije, govorio je o uspešno završenoj specijalizovanoj obuci posrednika-medijatora, koja je trajala pet dana i organizovana je za 24 učesnika za 11 gradova, uz učešće 9 trenera. Program je obuhvatao: napredne veštine komunikacije, pregovaranje i medijacije, kakva je uloga medijatora u postupku SFR, njen pravni okvir kao i sam postupak koji je obuhvatio stimulacije i vežbe.

Pored ove obuke održana je Obuka za rukovodioce predmeta, gde se najviše insistiralo na razumevanju IT sistema za vođenje i praćenje predmeta kao i sistem za upravljanje predmetima SFR „case managemant“, koji obuhvata najvažnije formulare i dokumente, od toga šta je SFR, kako se pripremiti za medijaciju, modeli ugovora o mirovanju dugova i SER, chech- liste.

Aleksandra Mirosavljević iz Vojvođanske banke, koja je inače i medijator pri Privrednoj komori Srbije istakla je da izlazne strategije prestavljaju pristup i model rešenja problematičnih plasmana, iz kojih proizilazi da namirenje može da se izvrši mirnim putem, kao i u sudskom i vansudskom postupku.

– Dosadašnje iskustvo dovelo me je da najčešći problemi nastaju zbog naplate duga prinudnim putem. Razlozi su mnogobrojni, od samog početka gde sam postupak dugo traje do favorizovanja položaja dužnika jer zbog brojni prigovora i žalbi dolazi do odlaganja postupka, pritom dolazi do opstrukcije, opet od strane dužnika, jer on osniva nove firme, odlazi u stečaj. Nepostojanje mogućnosti da se preko poreskog broja ili na drugi način saznaju podaci o imovini dužnika, tu dolazi odsustvo saradnje sa policijom. Dok se sa druge strane dolazi do nepostojanja interesa za kupovinu hipotekovane imovine, posebno stanova i porodičnih kuća. Iako je Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava, dobro napisan jer je izvršena značajna ušteda vremena i novca. Blažo Nedić, nadovezao je se još jednom da istakne da se primena medijacije u privredi, kao i drugim oblastima zasniva na dobrovoljnosti. Jer bez dobrovoljnosti nema medijacije – rekao je Nedić.

Ostali govornici konferencije bili su : Dušan Vujović, ministar finansija Republike Srbije; Matteo Patrone iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji je takođe i direktor kancelarije u Srbiji; Milivoje Miletić, vršilac dužnosti predsednika Privredne  komore Srbije; Catherine Bridge, glavni savetnik tima za pravnu tranziciju u EBRD; Aleksandra Vukosavljević, glavni bankar u EBRD; Miloš Vasić, pomoćnik generalnog direktora Sektora za kontrolu poslovanja banaka NBS; Alen Dobrić, direktor Sektora za upravljanje rizicima, Unicredit banka; Aleksandra Krstić, menadžer za investicije iz Međunarodne finansijske korporacije; Daehaeng Kim, prestavnik za Srbiju iz Međunarodnog monetarnog fonda; Guillaume  d’Escrivan, direktor Sektora za upravljanje rizicima, Societe Generale banka; Luka Andrić iz advokatske kancelarije Andrić; Marko Fabric, PWC Srbija, Turnaround Management Association Srbija; Gordon Johnson, EMA Global (SAD); Hugh Larrath Smith, Trimingham International, Inc. ; Giuseppe De Palo, ADR Centar (Italija); Vladimir Petrović, glavni analitičar u Odeljenju za sistematsku superviziju, Sektor za finansijsku stabilnost NBS; Ana Ivković, generalni direktor, Sektor za finansijsku stabilnost, NBS; Zlatko Milikić, Pomoćnik ministra, Sektor za finansijski sistem Ministarstva finansija; dr Branko Radulović, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu; Roland Wass, zamenik predsednika Izvršnog odbora Raffeisen banke.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s