Intervju: Vladimir Čičarević

unnamed

UDRUŽENJE RODITELJA NESTALIH BEBA

Udruženje je osnovano od strane nekolicine roditelja čije su bebe ukradene po rođenju. Članovi Udruženja su i roditelji koji nisu imali takvo iskustvo a žele da podrže svoje prijatelje i sugrađane da istraju u idejama i planovima.

Sajt udruženja http://urnbs.org/index.php?option=com_content&viem=article&id=97&Itemid=1439

 

Predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević, odgovorio je na naredna pitanja:

  logo (1). Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu u predmetu Zorice Jovanović protiv Srbije, kojom se obavezuje Republika Srbija da isplati određenu sumu novca na ime naknade nematerijalne štete i troškova postupka.Da li je isplaćen novac gospođi Zorici Jovanović? Koliko je isplaćeno?

 

 • Pre svega presuda u Srtrazburu nije obavezujuća za RS ! G-dju Zoricu Jovanović nažalost nepoznajem a po saznanjima tvrdim da joj obeštećenje nije isplaćeno. Koliko se sećam presuda je glasila na 10 000 evra + 1800 evra sudskih i advokatskih troskova. Koji naravno nisu isplaćeni. NE samo njoj nego nikome.

 

 1.  logo (1)Da li je nekom od roditelja isplaćen novac?

 

 • NE

 

 1.  logo (1)Da li svako dobija isti iznos novca? Kako se određuje kriterijum? Koliki se iznos dobija?
 • Za sada je poznat samo iznos Zorice Jovanovic. Postoji još jedna vezana presuda iz Zoricine koja se odnosi na sve roditelje da Srbija mora da im isplati obeštećenje. To obeštećenje nije za krađu bebe već što Srbija nije pružila adekvatnu pomoć u rešavanju tog slučaja. Jer da je obavezujuća ona bi bila isplaćena.

 

 1.  Aklogo (1)o roditelji ne žele novac, kako će se Republika Srbija revanširati?

 

 • Kao prvo da razjasnimo, svako ko kaže da ne zeli novac laže ! Recite mi ko je danas gadljiv na novac. Uzimanjem obeštećenja nije prodavanje svog deteta, to je apsurd da se tako nesto izjavi. Izjave tog tipa su rečene od lažnih grupa koje navodno traže svoju decu. Takođe sam ličnog misljenja da državu treba udariti na najgori mogući način a to je uzeti joj novac. Država je kriva i ona to mora da plati. Ja kad prođem kroz crveno ja moram da platim kaznu u roku od 15 dana. Ja ću prvi uzeti novac i uložiti ga u kampanju protiv krađe beba. Država nas je osakatila za rođenu decu i sada trebamo da budemo fini. Država je najveći neprijatelj svom narodu i ona permanentno radi protiv istog.

 

 1.  logo (1)Vaše mišljenje/stav da li novac može da vrati dete?

 

 • Novac je svakako irelevantan kada je u pitanju dete. Svakako da ne može. Ali novac je očigledno jedini nacin da zadate udarac Vladi RS. Republika Srbija obavezana je da sprovede određene mehanizme od pravnosnažnosti presude (9. septembar. 2014.g), rok je produžen do 9. decembra. 2014. g

 

 1.  logo (1)Do sada šta je uradila Radna grupa?

 

 • Odgovorno tvrdim da od toga neće biti ništa. Izmisliće se opet neka priča da se narodu zamažu oči. Čujemo se posle 9. da potvrdimo samo !

 

 1.  logo (1)Koliko je zahteva od roditelja podneto inspekciji rada do sada?

 

 • Inspekciji rada, ako se misli na Zdravstvenu inspekciju… Po našem spisku jako malo jer smo mi od skora krenuli da šaljemo prijave Zdravstvenoj inspekciji. Pre 4 manje od mesec dana sam bio na sastanku sa načelnicom zdrav.inspekcije gde smo definisali način pisanja Prijave i da se uzme u obzir prijava koju piše udrženje i u što kraćem roku da adekvatan odgovor. To se odnosi i na Upravni inspektorat koji pripada MInistarstvu državne uprave i lokalne samouprave, gde su predsavnici Udruzenja bili na sastanku sa državnim sekretarom g-dinom Bosnjakom gde smo ramatrali problem vezane za Matične sluzbe.

 

 1.  logo (1)Koliko je podneto krivičnih prijava do sada?

 

 • Na žalost, mi se vodimo informacijama koje smo zatekli u medijima od roditelja koji poslednjih 10 godina rade na tome a to je da je javnom tužilaštvu podneto preko 2000 krivičnih prijava za krađu beba.

 

 1.  logo (1)Ko je pokrenuo inicijativu osnivanja Udruženja roditelja nestalih beba?

 

 • Moja ideja je bila da se otvori Udrženje jer kao humanitarna organizacija po zakonu imamo pravo da potražujemo odgovore, dokumenta od državnih ustanova. Takđe imamo određeni status pred tim ustanovama. Nekoliko porodica je osnovalo udrženje čije su bebe nestale. Danas se taj broj meri stotinama kada su u pitanju aktivni članovi kojih sada imamo preko 700 a po prijvama preko imela, cifra ide preko 200o prjava…to je presek stanja od pre par meseci. Ne vodim evidenciju o tome jer je I (1) veliki broj.

 

 1.  logo (1)Koliko udruženje broji članova, kako se može pristupiti udruženju, kolika je članarina?

 Udrženje je osnovano kao javni servis za celu Srbiju, kao sto sam rekao , zvaničnih članova ima oko 700. Članarina se ne naplaćuje za sada. Svako ko se obrati za pomoć Udrženju dobija status člana.

 

 1.  logo (1)Koliko je nađeno nestalih beba?

 Za sada smo DNK-a analizom utvrdili preko 20 ljudi koji su kao mali ukradeni iz porodilišta. To je brojka koju smo dali medijima ali ona je sada mnogo veća I nadalje nećemo iznositi te brojke u medijima.

 

 1.  logo (1) Kada se nađe nestala beba. Šta dalje sledi? Kako se ostvaruje kontakt između bioloških roditelja, nestale bebe i navodnih roditelja? Opišite jedan slučaj.

 

 • To su danas odrasli ljudi, samim tim je pristup i prilaz lakši. Kada se uradi istraga uzme DNK uzorak i potvrdi da je pozitivan preko na primer 98% onda se pravi sastanak u našoj kancelariji, odnosno strategija kao prići toj osobi. Nekoliko kolega iz Udrženja je u stalnoj ekipi za tu vrstu posla jer su odlični pregovarači i vrlo kulturni i prijatni. U prvom momentu je neverica dok se ne pokažu papiri. Zatim se bioloska majka ili otac upoznaju sa svojim detetom i taj deo ne mogu opisati rečima, zaista. Nešto što nikada ni jedna filmska scena nije imala u svom kadru. Tog momenta i ptice prestanu da cvrkuću a mi se povučemo i gledamo sa strane kako majka stoji pred svojim detetom hvata ga za obraze svojim naboranim rukama i kaže “Sine majkin” (ovo je poslednji slučaj zbog koga nismo mogli da se danima oporavimo, odnosi se na kolege iz Udrzenja) Svaki detalj je suvišan.

S obzirom da su to već odrasli ljudi….Biološki roditelji i deca ostaju samo u kontaktu. Problem je što i pored dokumentacije o usvajanju koja je sumnjiva na sudu ne može nista da se dokaze, jer glavna karika u prodaji u naplati je CENTAR ZA SOCIJALNI RAD.

U prilogu Vam dostavljam presudu Zorice Jovanović

jankovic_z_pr_21794-08_ser_1

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s