Intervju: Mirjana Novokmet

 

Predstavnica Beogradske grupe nestalih beba, Mirjana Novokmet odgovorila je na naredna pitanja

fm_150x112_20141222175054 (1)Osećate li spremnost države za rešenje pitanja nestalih beba?

Ne, ne osećam spremnost države da reši pitanje nestalih beba jer država ne želi da snosi odgovornost nestalih beba i kupuje vreme da taj problem                                                        reši na svoj način.

fm_150x112_20141222175054 (1)Ako znamo da postoji nekoliko udruženja/grupa roditelja nestalih beba u Srbiji, šta mislte zašto među vama ne postoji jedinstvo ako imate zajednički cilj?

Udruženja su se pojavila posle donete presude Evropskog suda i naši ciljevi nisu zajednički / nemamo iste stavove za rešenje prošlosti / naš cilj je ISTINA O SUDBINI NAŠE NESTALE DECE.

fm_150x112_20141222175054 (1)Šta mislite o delovanju ‘radne grupe’, imate li saradnju sa njima?

Imamo na žalost, iskustvo sa formiranjem više “radnih grupa” tokom naših aktivnosti proteklih godina i sve su pokazale kroz svoje izveštaje  da se ova priča zatvori na njihov način, ali mi smo tu da se borimo za istinu i dalje. Tri održana sastanka sa predstavnicima vlasti ne bih  nazvala saradnjom sa radom grupom, zbog prisutnih i odsutnih na tim sastancima, saradnja                                                         ne postoji  jer  nismo usaglasili stavove. 

fm_150x112_20141222175054 (1)Na Vaš predlog, Vesna Rakić Vodinelić napisala je predlog zakona o istraživanju nestalih novorođančadi. Međutim, taj zakon se ne odnosi na slučajeve koji su se desili pre ’70- ih godina prošlog veka.. Kako će oni biti rešeni?

Naravno da će se i ti slučajevi rešavati kao i svi ostali, medjutim, profesorka je stavila 1970. godinu, jer je najveći broj slučajeva u tom periodu, Predlog zakona neće roditelje diskriminisati i to će se ispraviti, nije sporno jer smo joj to i sugerisali.

 

fm_150x112_20141222175054 (1)Nedavno je u Beogradu održan protest roditelja i srodnika nestalih beba… Planirate li da nastavite takve akcije sa ciljem da država preduzme konkretne korake?

To je bio probni protest i sigurno će roditelji nastaviti i druge akcije sa ciljem da dođu do istine a država ako preduzme konkretne korake i uradi na svoj način,  bojim se da roditelji  neće nikada saznati istinu.

Ivan Ercegovčević

FM_150x112_20141222175054Zakon o istraživanju nestalih novorođančadi

Član 3. područje primene

Ovaj zakon se primenjuje na sve slučajeve nestale novorođančadi rođene u bolnicama na teritoriji Republike Srbije u smislu čl. 1 i 2. ovog zakona

Da li to znači da novorođanče rođeno kod kuće, na putu do bolnice ne može da se podvede pod ovaj zakon? Kako se tu ostvaruju prava?

Iz obrazloženja zakona proizilazi sledeće:

Tač. 2: Primena zakona je ograničena na rođenje deteta u bolnici čiji je osnivač država, autonomija ili lokalna samouprava, jer država ne može odgovarati za radnje i propuste privatnih bolnica, niti za porođaje u vanbolničkim uslovima.

Da li znate kako ću porođaji van bolnice biti rešeni?

Pošto su naša deca nestala iz bolnica tj. na putu od bolnice do groblja, i sva deca koja su rodjena i primljena posle rodjenja u bolnice ili institute /državne/ gde je osnivač država moraju se procesuirati.  Mi, majke, da smo se  porodile kući i da smo decu zakopale u bašte i dvorišta sigurno bih odgovarale za čedomorstva, zato i tražimo odgovornost države za našu decu koja su kod njih doneta posle porođaja  ili se rodila u tim državnim institucijama.

fm_150x112_20141222175054 (1)Kada je osnovana „Beogradska grupa poditelja nestalih beba“ ?

Bgd grupa je nastala davnih godina kada se odvojila od raznih vidovitih i profiterskih ljudi.

 

fm_150x112_20141222175054 (1)Koliko „Beogradska grupa“ broji članova, kako se može pristupiti grupi, kolika je članarina, gde Vam se nalazi sedište grupe?

Bgd grupa se ne popisuje i ne želimo da se manipuliše sa brojkama jer to upravo radi država u svojim izveštajima, svaki roditelj koji želi ISTINU O sudbini svog deteta je u grupi, mi nismo Udruženje da vam treba pristupnica ili da se plaća članarina već se sastajemo ili kontaktiramo telefonom u zavisnosti od situacija. Svako od nas daje maksimum pomoći i predloga  i upućuje nove roditelje.   

 

fm_150x112_20141222175054 (1)Koliko je nađeno nestalih beba?

Sa potvrđenim DNK – nijedno za  sada koliko sam upoznata

FM_150x112_20141222175054

Vaše mišljenje/stav u vezi nestalih (ukradenih) beba?

Ako decu nismo identifikovali

Ako decu nismo videli

Ako decu nismo sahranili jer nismo mogli da dobijemo leš deteta

Ako smo jednako loše primani, kao roditelji sa sumnjom, u porodilišta gde su   nam se deca radjala, u opštinama gde su nam decu zavodili

Ako u krivičnom zakoniku nikada pa ni sada ne postoji I nije predvidjeno delo nestanka beba iz porodilišta

Ako nema retroaktivnosti zastarelih slučajeva

Ako roditelje država diskriminiše

Ako je po zakonu moguće zastarevanje RODITELJSKOG PRAVA I PRAVA NA PORODIČNI ŽIVOT

Ako je velika razlika izmedju prava i pravde u našoj pravnoj državi

Ako ne postoji politička volja da se reše slučajevi nestalih beba

Ako se našoj deci gubi trag

Ako ova pojava nije društveno opasno delo

deca-bebe-roditelji-psRODITELJIMA JEDINO OSTAJE DA SE BORE ZA ONO NAJVREDNIJE I NAJMILIJE U ŽIVOTU A TO JE BORBA ZA ISTINU O SUDBINI NAŠE NESTALE DECE

Andreja Boskovic

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s