FEMINISTIČKA STANOVIŠTA

Da li su današnje žene zastupljene u vojsci? Da li su žene dovoljno zastupljene u politici? Ako jesu, koje poslove obavljaju? Na ova pitanja, odgovore daju feminiskinje.

  • Liberalne feniniskinje daju prednost pojmu jednakosti i teže da se skoncentrišu na pitanje zastupljenosti žena u javnoj sferi. Kada postave pitanje: „Da li su žene zastupljene u vojsci?“ Odgovor koji sledi glasi: „Da, jesu ili ne, nisu zastupljene.“ Ako nisu, koje ih prepreke sputavaju da budu zastupljene, a ako jesu da li su zaposlene na odgovarajućim poslovima? Smatraju da se žene nalaze na nižim i manje plaćenim poslovima. Prepreke se mogu ukloniti i onim ženama koje su zainteresovane za jednake mogućnosti, omogućiti da preuzmu izazove političkog i javnog života. 
  • Radikalne feminiskinje manje se koncentrišu na pojmove jednakosti i više na pojmove razlike. Po njema, muškarci su manje osećajniji, agresivniji su i borbrniji, dok su žene suprotno od toga. I liberalne i radikalni feminiskinje mogu da se saglasne da žene treba da budu zastupljene na pozicijama političke moći, ali ne iz razloga jednakih prava, već zato što žene zauzimaju drugačiji stav prema politici. Više su uključene za saradnju i mir.

Dok liberalne i radikalne feminiskinje sklone da se usresrede na „žene“ i „muškarce“, postoje i druga feministička mišljenja, koja se usresređuju na pretpostavke o rodu i povezanosti sa ženstvenošću i muževnošću. Uzmimo primer dve devojčice uzrasta od sedam godina.  Jedna devojčica trenira karate a druga balet. Šta mišlite, koja će od njih biti ženstvena? Da li to znači, da spoljni činioci kao što je mesto u kome živiš, nacionalnost, pripadnost određenoj grupi, vrši veliki uticaj prema vašoj ženstvenosti/ muževnosti?

 Žene, rod, bezbednost- uticaj oružanih sukoba

  Kod oružanih sukoba, po pravilu uopšte se ne koncentrišu na ljude- već se sukob vodi između država i naoružanih grupa, jer središte analize odnosi se na osvojene teritorije i korist iz toga koja proiziđe. Kada se neki analitičari usresrede na ljude, oni teže da dobiju iskustva muškaraca, kao glavnih igrača u većini ratnih priča- bilo da su borci, ratni zarobljenici, piloti itd. Iskustva pojedinih žena u oružanom sukobu ne smatraju se vredna istraživanja.

            Međunarodni sud za ratne zločine za Jugoslaviju i Ruandu, priznao je da seksualno nasilje u ratu predstavlja kršenje zakona rata.

            Vremenom se kroz naučne studije, organizacije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne institucije, počelo obraćati pažnja na žene u oružanim sukobima. Njihov rad zasniva se na seksualnom nasilju prema ženama i devojčicama. One su bile zlostavljane tokom rata, prema njima vršeno je seksualno mučenje, sakaćenje, trgovina, iznuđena prostitucija. Zlostavljali su ih čak i oni, koji su poslati da ih štite, kao što su mirotvorci i humanitarni radnici. Predpostavlja se da su žene mete seksualnog nasilja tokom rata, ali ta predpostavka ne odnosi se na muškarce.

Da li se seksualnno nasilje vrši prema muškarcima i dečacima?

Američke tehnike seksualnog mučenja nad iračkim ratnim zatvorenicima, ilustruju načine kako muškarci mogu biti povređeni i poniženi. Istraga je otkrila, da su tražili muškarcima da dodiruju jedni druge, da vrše seksualne odnose međusobno, da leže jedni preko drugih i prave piramidu od nagih muških tela, a to su sve zahtevale-žene vojnici.

            I žene i muškarci mogu biti aktivni učesnici u oružanim sukobima. Žene, isto kao i muškarci uzimaju oružje i postaju borci. Žene tokom oružanih sukoba, mogu biti prenosioci poruka, špijuni, organizatori protesta/ šetnji itd.

 

Svako od nas gleda na svet kroz različite naočare. Da li ćete svet gledati kroz naočare, gde  su žene diskriminisane i manje zastupljene u javnoj sferi u odnosu na muškarce? Ili čete gledati kroz naočare, gde su žene ravnopravne sa muškarcima? Izbor je na Vama.

Izvor:Uvod u studije bezbednosti, Službeni glasnik, Fakultet bezbednosti, Beograd, 2012.

https://d19tqk5t6qcjac.cloudfront.net/i/412.html

Advertisements

One thought on “FEMINISTIČKA STANOVIŠTA

  1. Zene imaju ista prava u Ustavu- ravnopravna. Zene mogu itekako biti surove i grube- primer izjave Madlen Olbrajt o nama. Zene su usled ravnopravnosti puno izgubile od zenstvenosti- nije dobro za zene. Zene su svojom PREjakoscu dovele do rasprostranjene NEjakosti muskaraca- a to nije dobro opet za zene. Zene su postale nezenstvene u najbanalnijim stvarima: mada zena ide po ulici i pusi u hodu- veliki gibitak zenstvenosti,opet lose za zene. Vojska i zene: zasto bi zene patile sto nisu u vojsci? Izraelke sluze vojsku jer su u permanentno ratnom stanju i nisu mnogo srecne zbog toga,vec im je siruacija takva da moraju. Feminizam je uveo jednaka prava zena u Ustav,ali kad podizu tezak kofer umesto da zamole muskarca,to su izvitoperena poimanja o jednakosti. Zasto ne bi zamolile muskarca da pomogne? Obican zdrav razum. Zene mogu itekako biti agresivne: inace koje to zene vaspitavaju nasilne ,uskarce? Njihove majke- zar ne?

    Beba Bajalski Vortimer Consulting Belgrade Office tel: +381 69 711 777 e-mail: beba.consult@gmail.com http://www.vortimer-consulting.com

    >

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s