BESPLATNA PRAVNA POMOĆ „PRAVNA KLINIKA IZ RADNOG PRAVA“

2015-06-30 20.47.54Dana 30.06.2015. godine sa početkom od 17 časova na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, održana je dodela sertifikata za uspešno pohađanje pravnih klinika iz porodičnog i radnog prava. Uvodnu reč, održao je dekan profesor Zlatko Stefanović, koji je čestitao studentima na uspešno obavljenoj praksi.

????????????????????????????????????

dr Mario Reljanović slika i biografija preuzeta sa sajta http://www.analitika.ba/bs/osoba/mario-reljanovic

Dr. Mario Reljanović je docent na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu na predmetima Radno pravo, Međunarodno krivično pravo, Pravna informatika i Pravno pisanje i istraživanje.

Bavi se naučnoistraživačkim radom u oblastima radnog i socijalnog prava, antidiskriminacionog prava i prava ljudskih prava, kao i evropskog i međunarodnog javnog prava. Objavio je nekoliko desetina radova, među kojima se izdvajaju radovi Analiza mogućih izmena radnog zakonodavstva u Republici SrbijiBriefing Ombudspersons in SerbiaGlobal Administrative Order: Serbia; Zakon o zabrani diskriminacije, kao i koautorske monografije Primena antidiskriminacionog zakonodavstva i krivičnopravna zaštita, Pravna pomoćPravosuđe i unutrašnji poslovi u Evropskoj unijiReforma pravosuđa u Srbiji 2008-2012.

Saradnik je više nevladinih organizacija i sekretar Pravne klinike za radno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta Union. Angažovan je i kao gostujući predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu na master smeru Evropske integracije.

fm_150x112_20141222175054 (1)

Kada je osnovana klinika za radno pravo?

Pravna klinika za radno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta Union osnovana je 2010. godine. Iste godine je počela sa radom i osposobljavanjem prve generacije studenata za rad sa strankama. Prijem stranaka krenuo je u oktobru 2011. godine. Do sada su četiri generacije kliničara završile kompletan program klinike.

fm_150x112_20141222175054 (1)Iz čega se sastoji obuka studenata?

Obuka kliničara traje dva semestra i sastoji se iz dve celine. Prvu celinu čini 30 časova obuke koji su podeljeni u 10 nedelja. Kliničari na obuci nadograđuju već stečeno znanje iz oblasti radnog prava, zlostavljanja na radu i diskriminacije. Takođe, uče se pravnoj etici, postupku sa strankama na klinici (prijem stranke, razgovor sa strankom), kao i senzibilišu za rad sa strankama generalno. Poseban akcenat se stavlja i na obnavljanje i nadogradnju procesnog prava, uključujući i pisanje pravnog mišljenja, kao i izradu i analizu osnovnih sudskih podnesaka. Na samoj obuci značajan deo je posvećen simulaciji rada sa strankama koji služi za praktičnu proveru stečenih znanja. Nakon što završe prvi deo obuke, najbolji studenti prelaze na drugi deo koji se sastoji u nesamostalnom radu sa strankama. Kliničari na obuci pridružuju se starijim kliničarima koji već pružaju besplatnu pravnu pomoć i u radu sa njima stiču praktične veštine. Na kraju ciklusa obuke, kliničari su u potpunosti osposobljeni za samostalan rad sa strankama, pod supervizijom advokata i predmetnog nastavnika. Na drugoj godini klinike (treći i četvrti semestar) ovi kliničari samostalno pružaju pravnu pomoć.

fm_150x112_20141222175054 (1)Kakvu pomoć građanima pruža klinika?

Klinika građanima pruža primarnu pravnu pomoć u oblasti radnog prava, zlostavljanja i diskriminacije na radu. To podrazumeva da građani mogu od kliničara zahtevati pravnu informaciju, pravni savet, eventualno i model inicijalnog pravnog podneska za pokretanje odgovarajućeg sudskog postupka (parničnog ili upravnog).

fm_150x112_20141222175054 (1)Kada se vrši prijem klijenata ?

Prijem klijenata vrši se u  periodu od oktobra do decembra  i od marta do maja, sredom 17:00-18:30 na Pravnom fakultetu Univerziteta Union ul. Goce Delčeva 36, 11070 Novi Beograd. Broj tel (011) 2095 500,e-mail: klinika.radno@pravnifakultet.rs

unnamed

Advertisements

2 thoughts on “BESPLATNA PRAVNA POMOĆ „PRAVNA KLINIKA IZ RADNOG PRAVA“

 1. Postovani,
  Ja sam prosle godine 01.05. promenila poslodavca, i ugovori su mi bili na period od mesec dana. Pred kraj drugog meseca ostala sam trudna, i s obzirom da smo ptpisali ugovor do kraja meseca dogovorili smo se da otvorim bolovanje 01.07. Ja sam tako postupila, otvorila bolovanje za odrzavanje trudnocei dobila ugovor opet na mesec dana. Nakon isteka 30 dana doktorica me je poslala na komisiju i ja od tada sam bila na odrzavanju, a onda su mi otvorili porodiljsko odsustvo. Pitanje je da li sam za vreme bolovanja i sada porodisljskom izgubila pravo na dane godisnjeg odmora, ukoliko nisam sta se desava sa tim danima jer ih ja ne mogu iskoristiti?
  Unapred hvala!

  • Poštovana Mirjana,

   Mario Reljanović:
   Možete da dođete još samo danas na Radnu kliniku u 17h, a sto se tiče pitanja klinika ne može da odgovara na ona koja su postavljena elektronski, mejlom ili porukom. Možete zatražiti pravni savet u Centru za mame, imate adresu na njihovom sajtu, daju online savete.

   Mali doprinos odgovoru profesora. Vi imate pravo.
   Godišnji odmor, član 68
   „Запослени има право на годишњи одмор у складу са овим законом.
   Запослени стиче право на коришћење годишњег одмора у календарској години
   после месец дана непрекидног рада од дана заснивања радног односа код послодавца.
   Под непрекидним радом сматра се и време привремене спречености за рад у смислу
   прописа о здравственом осигурању и одсуства са рада уз накнаду зараде.
   Запослени не може да се одрекне права на годишњи одмор, нити му се то право може
   ускратити или заменити новчаном накнадом, осим у случају престанка радног односа
   у складу са овим законом.“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s