TRIBINA „Zakon o nestalim bebama“

dscn0433_0-1

U utorak, 08.09.2015.godine u 16 časova u slušaonici 1 na Fakultetu političkih nauka, održana je tibina povodom nacrta “Zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji” koji se nalazi na javnoj raspravi.

Ovom tribinom želeli smo da omogućimo roditeljima da izraze svoj stav povodom nacrta zakona i da daju predloge. Tribina se sastojala iz dva dela. Prvi deo tribine zasnivao se na stavu roditelja povodom nacrta zakona. G. Filipović iz Beogradske grupe, protivio se nametnutom zakonu, jer je sraman i uvredljiv prema roditeljima nestalih beba. Na njegove argumente nadovezao se g. Pavlović koji je podržao stav g. Filipovića i dodao da je roditeljima najvažnije da dođu do istine o svojoj deci, jer roditeljima ne treba novac. Andreja Bošković i Ivan Ercegovčević, bili su novinari istraživači na projektu “Krađa beba” koji je organizovao Srpski Forum. Ivan je ispričao šta je njihovo istraživačko novinarstvo obuhvatalo i na kakve su prepreke nailazili. Završnu reč u prvom delu tribine pripala je profesoru Đorđu Pavićeviću. Po njegovim rečima, krši se Ustav Republike Srbije, i ovako predložen zakon, nije dobar.

Drugi deo tribine nazvan je rešenje. Studenti su imali priliku da čuju najnoviji slučaj gospođe Ranke Račić, koji se dogodio u martu 2015. godine, što znači da trgovina bebama postoji i danas. Nakon toga roditelji oba uduženja izneli su predloge. Beogradska grupa predložila je zakon koji je napisan u saradnji sa profesorima Pravnog fakulteta Univerziteta Union, i njihov stav zasniva se da je roditeljima potreban zakon. Sa druge strane, Udruženje za istinu i pravdu o nestalim bebama, smatra da zakon nije potreban i da se može rešiti kroz primenu postojećih zakona. Da li je potreban zakon ili nije, postavilo se kao pitanje profesoru Đorđu Pavićeviću. Odgovor je glasio da je zakon potreban ali da ova dva predložena zakona, imaju previše propusta i nisu povoljni za roditelje. Svaki slučaj je specifičan, istinu je moguće utvrditi i kroz postojeće zakone.

Na teritoriji Republike Srbije, postoji nekoliko Udruženja o nestalim bebama. Svako udruženje ima isti cilj, a to je da se dođe do istine o njihovoj ukradenoj deci. Međutim njihova sredstva do cilja su različita. Sve dok postoje oprečna mišljenja, slučajevi o nestalim bebama neće se rešiti. Ako nemamo rešenje za prošlost, ne možemo uticati na sadašnjost i urediti proceduru u porodilištima kada dođe do smrti novorođančeta. Što znači, da budućnost za našu decu je neizvesna.

12002027_10207781543078999_1370021507_o

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s