Prava LGBT osoba u Srbiji

lgbt123

Današnje dnevne novine “Kurir”, objavile su članak pod nazivom “Parada ponosa prvi put bez incidenata”. Pažnju mi je privukao deo teksta koji prenosim u celosti:

“Želimo ženske lične karte”
U Pionirskom parku u Beogradu održan je skup Ponos trans-osoba, na kojem se okupilo oko stotinu transseksualaca zahtevajući da budu „vidljivi“.
– Želimo da nam u ličnim dokumentima stoje fotografije u rodu u kome se osećamo, šminkamo, oblačimo i pod imenom koje smo izabrali. Niko nije slobodan dok svi mi nismo slobodni- rekla je major Helena Vuković.

Pročitavši tekst, prisetila sam se jedne zanimljive diskusije koju smo vodili 2012. godine na predavanju iz Antridiskriminacionog prava kod profesora Saše Gajina.
Na tom predavanju govorili smo o pravima LGBT osoba i o promeni pola. Postavilo se pitanje da li promenom pola, menjamo JMBG? Primer: Imate zakazan razgovor kod poslodavca za posao, poslodavac pročitavši vaš JMBG iz prijave očekuje da vidi muškarca, a vi dođete kao žena, jer ste u međuvremenu promenili pol. Složili smo se da je potrebno promenom pola promeniti JMBG. Šta se dešava sa pravila i obavezama osobe koja je promenila pol? Da li zadržavaju ili se gase prava/obaveze promenom pola? Primer: Uzmete kredit od banke. Promenite pol. Da li treba da nastavljate da plaćate naredne rate?
Još komplikovanija pitanja usledila su povodom transekualaca. Transeksualci su osobe koje nisu promenile pol ali se ponašaju kao osobe suprotnog pola. Na primer muškarac, nosi žensku odeću, šminka se, sebe drugima predstavlja kao Jovana a ne Jovan. I sad postavlja se pitanje da li ne menjanjem pola može da se promeni JMBG? To bi značilo da svako može kada se ujutru probudi da kaže danas se osećam kao Jovana a ne kao Jovan. To podrazumeva da rate za kredit, kazne za parkiranje, sudski postupak ne odnose se na Jovanu već na Jovana. I postavlja se pitanje koliko puta može tako da se menja opredeljenje u vezi pola. Danas Jovana sutra Jovan i tako unedogled.

Iako je od ove diskusije prošlo više od 3 godine, mi i dalje nemamo pravno rešenje. Potrebno je doneti zakon koji bi LGBT osobama omogućio da uživaju prava koja im pripadaju, kako ne bi došlo do zloupotrebe od strane pojedinaca koji ću koristiti pravnu prazninu dok se ova materija pravno ne reguliše.

Advertisements

One thought on “Prava LGBT osoba u Srbiji

  1. Povratni ping: PRAVA LGBT OSOBA | Andreja Bošković

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s