Druga godišnja konferencija Nacionalnog udruženja medijatora Srbije

2015-12-05 14.58.21-1

Prošlog vikenda u prostorijama Privredne komore Srbije održana je Druga konferencija NUMS-a. 

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da se od ove godine primenjuje Zakon o posredovanju u rešavanju sporova  i da je njime predviđeno vođenje Registra posrednika, kao javne centralne baze podataka u kojoj je već upisano 227 posrednika. U narednom periodu potrebno je  vršiti promocije i upoznavanje javnosti o posredovanju (medijaciji) kao alternativnom načinu rešavanja sporova.

Panel diskusija: Sporazum postignut u postupku posredovanja- medijacije, sadržina, pravna priroda i izvršenje, izvazvao je najviše interesovanja među učesnicima konferencije.

Slavoljupka Pavlović, javni beležnik i medijatorka, predložila je da se sporazum o medijaciji, napiše u formi javno beležničkog zapisa. Biljana- advokatica i medijatorka, odgovorila je da to nije potrebno i naglasila da bi bilo poželjno da svaka strana ima advokata u toku medijacije. Na njene argumente nadovezao se sudija Privrednog apelacionog suda Mladen Nikolić, koji kaže da se overavanje sporazuma vrši u sudu i da nije potrebno da sporazum bude u formi javno beležničkog zapisa. Izvršitelj i medijator Dejan Pašić, postavio je pitanje o zastarelosti takve izvršne isprave. Profesorka Nevena Petrušić, slušajući prethodna izlaganja ukazuje da Zakon o posredovanju u rešavanju sporova treba da se izmeni, jer je život kreativniji od prava.

Medijatori su imali mogućnost da učestvuju u diskusiji sa medijatorima iz Italije i SAD-a. Saznali smo kako se u Rimu  i Americi vrše medijacije. Sa kakvim problemima se najčešće susreću, kako je kod njih pravno regulisano posredovanje, dobili smo predloge za poboljšanje medijacije u Srbiji.

Nacionalno udruženje medijatora Srbije osnovano je krajem novembra 2014. godine. Udruženje ima 187 članova. U medijatore spadaju različite profesije, kao što su profesori književnosti, građevinski inžinjeri, defektolozi, andragozi, lekari, advokati, sudije, izvršitelji itd.

2015-12-07 12.52.40

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s