Medijacija i advokatura

Dana 28. januara 2016. godine održana je radionica „Medijacija i advokatura“ u prostorijama Advokatske akademije u Beogradu, ul. Dečanska broj 13, IV sprat. Radionica je deo projekta „Podrška primeni medijacije u pravosuđu“, podržanog od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji koju Partneri Srbije sprovode uz aktivno učešće advokature, sudstva, Pravosudne akademije, Visokog saveta Sudstva, Ministarstva pravde, Advokatske komore Srbije i Nacionalnog udruženja medijatora Srbije.

Uvodna reč pripala je gospođi Jasmini Milutinović:

DSC_0034

Saopštila je da je sa radom počela Advokatska akademija koja će organizovati besplatnu obuku za spremanje pravosudnog ispita za advokatske pripravnike. (što je i učinjeno do objavljivanja ovog članka, u prilogu se nalazi link za prijavu https://aks.org.rs/sr_lat/strucna-obuka-advokatskih-pripravnika-za-polaganje-pravosudnog-ispita/ )

Nakog njenog izlaganja usledio je govor Blaže Nedića, advokata i predsednika Nacionalnog udruženja medijatora Srbije. Medijacija je prvi put uvedena u srpsko pravosuđe 2002. godine, nazvanom “Nedeljom poravnanja”. Profesorka Leposava Karamarković, organizovala je Nedelju poravnanja koja je obuhvatila sudije koje su u penziji da u roku od 7 dana reše predmete koji su preko 10-tak  godina stari. Rezultat je ostvaren. Kroz projekat “Podrška primene medijacije u pravosuđu”, cilj koji se želi postici odnosi se na povećanje efikasnosti pravosuđa na primenu medijacije. U projekat su uključeni Drugi osnovni sud i Privredni sud u Beogradu, Osnovni i Viši sud u Čačku i Advokatska komora Čačak. Potrebno je napraviti neki vid službe u sudovima za praćenje predmeta koji su pogodni za medijaciju. Organizovati radionice i seminare kako bi sudije, advokati i ostali pravosudni organi bili edukovani o medijaciji.

Advokati su deo svog posla izgubili uvođem profesija notara i izvršitelja, iz ove tvrdnje sledi logično pitanje:  Da li advokati gube deo posla uvođenjem nove pofesije medijatora? 

Odgovor. Ne, advokati ne gube svoj posao.

Moguće je biti i advokat i medijator.

Uloga advokata u postupku medijacije:

Advokat informiše klijenta o svim aspektima medijacije. Vrši selekciju predmeta za medijaciju, vrši izbor medijatora, priprema i savetuje klijenta tokom medijacije, sarađuje sa medijatorom. Sastavlja sporazum i štiti interese svoga klijenta.

Pored uloge advokata u postupku medijacije, advokat može postati i medijator. Potrebno je da završi osnovnu obuka za medijatora. Nakon obuke, konkuriše kod Ministarstva pravde za  upis u Registar posrednika i dobijanje dozvole za posredovanje. Kroz razne seminare, radionice i specijalizovane obuke, advokat se  edukuje i proširuje znanje  o medijaciji.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s