Napredne veštine posredovanja-medijacije

Dana 21. marta 2016. godine u prostorijama Privredne komore Beograda, ul. Kneza Miloša br. 12, sprat VI u periodu od 10,00 do 17,00 časova, održana je specijalizovana obuka medijatora- napredne veštine posredovanja-medijacije

Cilj obuke obuhvatao je unapređenje znanja i veština za primenu medijacije, osposobljavanje medijatora za motivisanje strana u konfliktima za korišćenje medijacije, kao i sticanje naprednih veština medijaciske prakse i upravljanje predmetima u medijaciji (case-menagment)

Dragana Ćuk Milankov, psiholog, medijator i Predsednica Centra za alternativno rešavanje sukoba, govorila je kako da uspostavimo odnos poverenja kada ostvarujemo prvi kontakt sa stranom koja je inicirala medijaciju. Takođe, kako motivisati drugu stranu da prihvati postupak medijacije. Prevazilaženje zastoja u komunikaciji kada uslede prepreke kao što su nepoverenje prema medijaciji, predrasude o medijaciji ili kada je strana koja nije inicirala medijaciju „težak klijent“.

Blažo Nedić, advokat i medijator govorio je kako se upravlja u predmetima pogodnih za medijaciji. Medijacija u slučajevima diskriminacije:

 čl. 38

Poverenik (za zaštitu ravnopravnosti) predlaže sprovođenje postupka mirenja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje postupak medijacije, a pre preduzimanja drugih radnji u postupku.

Upućivanje:

  • korisnici podnose pritužbu za zaštitu od diskriminacije,
  • tim poverenika ispituje pritužbu,
  • Poverenik može:                                                                                                             
  • 1. predloži medijaciju,
  • 2. preduzeti sopstvenu istragu, donosi misljenje da li je bilo diskriminacije ili ne
  • 3. pokrenuti „stratešku parnicu“ pred sudom u ime korisnika ili u „svoje ime“.

U zakonu o Besplatnoj pravnoj pomoći (BPP), koji još nije stupio na snagu stoji da su pružaoci usluge BPP, advokat, medijator, izvršitelj i u određenim slučajevima javni beležnici(notari).

Gostujući predavači bili su iz Narodne Banke Srbije, Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije i Zaštitnik građana GO Voždovac. Govorili su o svojim iskustvima u postupku medijacije, i preprekama sa kojima se susreću a koje su najčešće vezane za neobaveštenost građana i nedostatak prostora.

Vežba:

Vi ste predsednik opštine koji se susreće sa stranim investitorom koji želi da izgradi vodeni park- treba da ih ubedite da je vaša opština pravo mesto za njihovu investiciju.

Imate 5 minuta da smislite koji su vaši argumenti, da ubedite investitora da investira u vašu opštinu, i 90 sekundi da govorite pred investitorom. Probajte ovo vežbu sa različitim osobama. Da li ste ubedili suprotnu stranu? Da li ste dobar pregovarač?

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s