SUDSKE TAKSENE MARKE

RAZLIČITI IZVORI:

 

NOVINE:

BLIC online, 05.04.2016.g- 15:12h

“Građani od danas sudske takse plaćaju taksenim markama”

Selaković je kazao da su taksene marke jedan racionalan vid naplate sudskih taksi, koje se mogu plaćati taksenim markama do 5.000 dinara, a koje su izrađene u apoenima od 10 do 5.000 dinara kao i papirni novac. Prema njegovim rečima, nova praksa plaćanja sudskih taksi skratiće vreme čekanja na šalterima i građane osloboditi provizije „što ukazuje na to da sudstvo, tužilaštvo, ministarstva i javna preduzeća postoje zbog građana“.

deo teksta preduzet sa stanice:http://www.blic.rs/vesti/drustvo/gradani-od-danas-sudske-takse-placaju-taksenim-markama/8grpwmq , pristupljeno 13.04.2016.g

ZAKON:

ZAKON O SUDSKIM TAKSAMA (član 6)

Takse predviđene Taksenom tarifom plaćaju se u sudskim taksenim markama ili u gotovom novcu. Taksene marke lepe se na podnesku ili na sudskom spisu i poništavaju se igličastim štambiljem koji buši taksenu marku tako da na njoj piše: „poništeno“ ili okruglim štambiljem suda. Taksa u iznosu do 5.000 dinara plaća se, po pravilu, u sudskim taksenim markama. Taksa u iznosu preko 5.000 dinara plaća se u gotovom novcu. Sudske taksene marke su u apoenima od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 i 5000 dinara. Ako se taksena obaveza utvrdi u iznosu za koji ne postoji odgovarajući apoen sudske taksene marke, iznos takse se zaokružuje, i to od 1 do 9 dinara na 0 dinara. Takseni obveznik taksu u gotovom novcu plaća tako što iznos takse uplaćuje na propisani račun i potvrdu o uplati prilaže uz podnesak za koji je taksa plaćena. Kada se podnosi potvrda o plaćenoj taksi za sudsku odluku, takseni obveznik je dužan da na njoj označi broj odluke za koju se taksa plaća

PRAKSA KROZ PRIMER:

Završetnom ročišta vi zatražite od sudije kopiju zapisnika a da  pritom ne spadate u kategoriju lica iz: 

ZAKON O SUDSKIM TAKSAMA (član 9)

Od plaćanja takse oslobođeni su Republika Srbija, državni organi i posebne organizacije, organi autonomne pokrajine i organi jedinice lokalne samouprave, organizacije Crvenog krsta, kao i izdržavana lica u postupcima u vezi zakonskog izdržavanja i lica koja zahtevaju isplatu minimalne zarade.

Sudija vam saopštava određeni iznos koji treba da platite i uplatnicu donesete kako bi dobili zapisnik. Sve bi bilo donekle i normalno kada bi se sudnica nalazila pored pošte u kojoj se vrši plaćanje. Sada zamislite sudnicu na trećem spratu ili u drugom delu suda i dok dođete do pošte prođe određeno vreme kao i vreme koje provedete dok čekate u redu za plaćanje zapisnika, jer  iako se pošta nalazi u sudu to nije merodavno da se isključivo vrše ulate vezane za sudske takse, već razne vrste uplata kao i slanja pošiljaka. Iznos uplate je 20 dinara i vi pored toga plaćate proviziju od 45 dinara, što znači ukupno 65 dinara.  Kada izvršite uplatu, vraćate se u sudnicu, remetite ročište vaših kolega uzimate zapisnik, i tek tada ste izvršili zadatak.

Zahvaljujući sudskim taksenim markama, više nećete imati ovakvih problema. Imaćete pravo izbora. Ravnopravni ste sa licima koje su oslobođene od plaćanja sudskih taksi po pitanju vremena. Kada vam saopšte iznos zapisnika vi samo date taksene marke i dobili ste zapisnik. Velika ušteda vremena, bez plaća provizija. Na vama je da odlučite da li do kopije zapisnika dolazite težim ili lakšim putem?

ZAKON :

ZAKON O SUDSKIM TAKSAMA (Član 48)

Maloprodaju sudskih taksenih maraka vrše privredna društva i druga pravna lica (u daljem tekstu: ovlašćeni prodavci). Ovlašćenje za prodaju sudskih taksenih maraka daje Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa. Izgled sudskih taksenih maraka, postupak izrade, distribucija i raspolaganje sudskim taksenim markama bliže se uređuju propisom ministra nadležnog za poslove pravosuđa. Član 49 Ovlašćenje iz člana 48. stav 2. ovog zakona sadrži obaveze ovlašćenih prodavaca u maloprodaji taksenih maraka, posebno u odnosu na mesto, vreme i način prodaje. Ovlašćeni prodavac je dužan da maloprodaju taksenih maraka vrši u skladu sa izdatim ovlašćenjem. Ako ovlašćeni prodavac vrši prodaju suprotnu stavu 2. ovog člana Vlada, na predlog ministra nadležnog za poslove pravosuđa, donosi rešenje o prestanku važenja ovlašćenja za maloprodaju. Član 50 Ovlašćenom prodavcu pripada provizija od 10% od nominalne vrednosti iznosa kupljenih taksenih maraka.

ZAKLJUČAK:

Maloprodaju taksenih maraka vrše privredna društva i druga pravna lica (član 48.) Za sada prodaju taksenih maraka vrši pošta. Ne plaćate proviziju ali jedino u pošti možete da kupite taksene marke!!! Nadam se da pošta neće imati monopol i da će se ostalim pravnim licima i privrednim društvima dozvoliti maloprodaja sudskih taksenih maraka.

objavljeno na stranici Advokatske komore Srbije

image
image

image

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s