knjiga „Moja genijalna prijateljica“ Elena Ferante

moja-genijalna-prijateljica-omot

Dana 28. septembra 2016. godine sa početkom u 18 časova održano je čitalačko veče u čajdžinici  Salon the tea. Odabrana knjiga za mesec septembar bila je “Moja genijalna prijateljica“ od Elene Ferante. U nastavku prenosim utiske:

Priča govori o životima dve najbolje prijateljice Elene i Line. Njihovo prijateljstvo odpočinje 1958. godine kada su krenule u osnovnu školu. Zašto postaju najbolje prijateljice? Da li ste vaše prijatelje odabrali zato što žive u vašoj blizini, idete sa njima u odeljenje ili ipak postoji nešto što poveže dvoje ljudi bez obzira što ste sticajem okolnosti na istom mestu? Njih dve bile su potpuno različite. I po fizičkom izgledu i po svojim postupcima i navikama koje su činile njihov život. Jedino ih je spajalo nasilje u porodici. Činjenica, da je normalno dobijati batine od strane oca, starijeg brata, za taj period šezdesetih godina prošlog veka bila je uobičajena pojava.

Ko su uzori detetu?

Deci su uzori odrasli sa kojima provode najviše vremena. To su roditelji, učitelji, treneri… i ako ih oni bodre i hrabre da nastave u tom smeru to dete će poslušati i trudiće se da bude najbolje. Učiteljica Olivija, prepoznala je talenat u Lini i bodrila je da uči. Sa druge strane Elena je želela naklonost učiteljice tako da se stalno takmičila sa Lenom. Lena je imala talenat, Elena nije ali je imala volju i želju da uspe. Mnogo je veći trud ulagala od Line da bi uspela da zadovolji kriterijume učiteljice a posle i školskih takmičenja. U to vreme, obrazovanje nije bilo dostupno svakome kao danas. Većinom su se završavala četiri razreda i posle bi se odmah zaposlili. Da bi upisao više razrede potrebna ti je pomoć oko učenja. Učiteljica je predložila privatne časove roditeljima čija su deca trebala da nastave školu. Naišla je na nerazumevanje od strane Lilinih roditelja. Lila je želela da nastavi školovanje, ali pošto je bila maloletna umesto nje odlučivali su roditelji koji su smatrala da je bolje da novac za obrazovanje ulože u porodični posao. Učiteljica, koja je znala da je Lila talenat i napredno dete nije pristala besplatno da joj daje časove. Zašto? Olivija, koja je izabrala da bude učiteljica, da se bavi humanim i plemenitim zanimanjem, koje podrazumeva učenje mladih i napredovanje zasniva na činjenici da ako roditelji imaju novca da ću njihova deca nastaviti i završiti školovanje jer će imati podršku, podticanje od strane nje i ostalih. Naravno, ti možeš sam da pokušaš, kao što je uradila i Lena, međutim nije uspela. Teško je detetu da bez podrške i razumevanja, organizuje svoje učenje pored svakodnevne pomoći roditeljima i da razmišlja o budućnosti koja je neizvesna povodom zaposlenja, ako bi nastavila učenje. Sva deca koje je učiteljica spremala uključujući i Elenu upisali su razrede.

Od tog dela put im se razdvaja. Elena nastavlja školovanje. Dok Lena pomaže roditeljima u obućarskoj radnji. Sada su im ciljevi drugačiji. Lena, želi da napravi savršene cipele koje će prodati za velike pare i nastaviti proizvodnju cipela. Elena mašta da ću napisati roman. Kada krenete drugim putem, živećete isto život koji ću činiti drugi ljudi, druge želje, druge stvari… sve suprotno od onoga šta ste poželeli kada ste bili mali. Lena, pokušava da se vrati na put kojim ide Elena. Čita knjige, samouko uči jezike ali onda odustaje i stapa se sa okolinom, sa okruženjem, koje nema ambicije, ciljeve… koje dane i mesece provodi dangubeći. Odlučuje da se uda, jer misli da će tim potezom pomoći porodici u poslu sa cipelama. Dobija sve što bi Elena želela da ima i bude, to njoj ne znači ništa jer ona želi život kakav vodi Elena. Obe zavide jedna drugoj a to ne žele da kažu. Zato nastavljaju da ćute i da žive život kakav žive, ubeđivajući sebe svaki dan da je odabir ispravno urađen.

0305-1-articwhite-2.jpg

Beba

komentar:

Meni je knjiga izazvala nejasnoću-kako rekoh: ako neko beži od prijatelja do te mere-da identitet menja-onda cela epopeja njihovog odnosa ne izaziva optimizam.

U razgovoru su učestvovali: Nena, Biljana, Nada, Ana, Kristina, Zorana, Tamara, Maja i moja malenkost.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s