Beseda „Potpis“

Moja prva praksa bila je na Porodičnoj klinici. Pružali smo besplatnu pravnu pomoć, ljudima koji nisu u mogućnosti da plate advokata. Obuka je trajala godinu dana. Jedva sam čekala da se obuka završi kako bi usledila praksa. Došao je taj dan i prva stranka bila je devojka koja je želela sporazumni razvod braka. Pošto sam dobila dokumentaciju brzo sam završila predlog, ostalo je da ona da svoj potpis. Tek kada je uzela papir u ruke, pročitala ga, sela da razmisli još jednom, da li vredi  da se razvede… tih par minuta tišine, dok nije stavila svoj potpis. Sve mi je ličilo na igru… to nije igra, to je nečiji život, potpisom drugu osobu brišeš iz svog života… ta deca, šta će biti sa njima? Potpisala je i bez reči izašla iz kancalarije, a mi studenti, kao i naši mentori, razumeli smo njene reči koje nije izgovorila. 
Javni čas na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu, maj 2011. godine
Posle dve godine, ovu istu besedu govorila sam u Tužilaštvu u Valjevu.
 
 
Nalazim se na sredini bine. U levoj ruci držim beli papir formata A4. Ćutim. Gledam ljude u prostoriji. Posle par sekundi počinjem da govorim:
 
Potpisi su moćni…. Pazite šta potpisujete 
Da bismo ispit položili potreban nam je potpis profesora.
Zaveštamo organ svojim potpisom i pomognemo čoveku da živi.
Potpisom postanemo žiranti i odjednom se naš prijatelj izgubi, prodamo kuću, kola sve… pitam se da li je bilo iskrenog prijateljstva?
Potpisom dobijemo otkaz od šefa. Iako smo radili godinu dana, 10 ili 20 godina zar je bitan naš radni staž, kada nas proglase tehnološkim viškom.
 
 
Na Pravnom fakultetu Union, svakog utorka se održava Porodična klinika. Na kojoj profesori, advokati, sudije, studenti daju pravne savete i pomažu ljudima koji nisu u mogućnosti da plate advokata. 
 
Završila sam obuku. Moj prvi zadatak bio je predlog za sporazumni razvod braka, 28 -nje žene, majke dvoje dece. Dobila sam potrebnu  dokumentaciju. Napisala predlog i ostalo je samo da ona da svoj potpis.
 
 
Uzela je papir. Ćutala je. Kako je moguće da posle 8. godina ljubav u braku nestane ? Pitala se da li je bilo uopšte ljubavi ? Iz kuće koju su zajedno sagradili izneće dve najvrednije stvari i otići na ulicu…to ću biti njena deca. Deca ću dobiti oca na papiru. Hoće li papir biti uz njih kad su bolesni, na proslavi njihovih rodjendana…gledati ih na maturi ?
 
Papir nije covek !!!!!
(papir  podižem iznad glave, dovoljno visoko da ga svaki slušalac u prostoriji vidi. Sa tako podignutim papirom odlazim na drugi kraj bine. Papir predstavlja oca. Za tu decu list papira na kome se nalazi potpis- to je njihov otac.)
 
 
 
Gde će ?
Šta će ?
Kako će prehraniti porodicu ?
Da li će se vratiti kod svojih ?
Vaspitani smo da kada zaključimo brak u braku i ostanemo.
Vaspitani smo da
prihvatimo laganje,
oprostimo preljube
, sakrijemo modrice,
da ćutimo kada tuče našu decu , kada tuče nas …
 
 
RADI ČEGA ?
 
 
Samo da okolina ne bi upirala prst …. da nas ne krivi da smo mi rasturili taj brak.
Potpis majke…. potpis oca….    brak je ponisten.
(papir mi se nalazi u levoj ruci dok  izgovaram, potpis majke; premeštam ga u desnu ruku, kada govorim potpis oca, podižem ga u visini  grudnog koša,  i cepam papir. Ruke su raširene, izgovaram brak je poništen, otvaram obe šake  i listovi papira  padaju na pod. To je simbol prestanka braka. Brak je predstavljao beli papir (zajednicu). Leva strana predstavlja ženu, desna strana papira muškarca. Cepanjem papira simbolizuje se prestanak zajednice)
 
A šta je sa decom?
Na ovom ispitu roditelji su pali.
Advertisements