mentori

  DEJAN A. MILIĆ

IMG_162297552931709[1]

Rođen je u Pirotu 1972. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Položio pravosudni i carinski ispit. Poslediplomske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu (pravo medija). Tokom studija, višestruki pobednik takmičenja u govorništvu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu (godine 1994 – prva nagrada; 1995 – prva nagrada i titula „najbolji među najboljim besednicima“; 1996 – specijalna nagrada za razvoj besedništva; 1997 – druga nagrada na Saveznom takmičenju u govorništvu; 1998 – član žirija na Takmičenju studenata Pravnog fakulteta u Beogradu kao prvi od ranijih pobednika). Godine 2001. jedan od osnivača i izvršni direktor Centra za besedništvo Institutio oratoria Pravnog fakulteta u Beogradu (napustio Centar zbog neslaganja s programiskim opredeljenjima Centra). Bio saradnik Centra za govorništvo Pravnog fakulteta u Nišu. Predavao retoriku na Vojnoj akademiji KoV VJ u Beogradu (2001/02), a na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu predavao na izbornom kursu „Klasična retorika i savremeni odnosi s javnošću“ (2007/08). Od školske 2006/07. godine neprestano, predavač je „pravne retorike i odnosa s javnošću“ na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu. 

 

SVETLANA GRADINAC

svetlana

Rođena u Somboru gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Radila u kulturi i obrazovanju. Pre EPA škole radila kao profesor srpskog jezika i književnosti i retorike u Pravno-poslovnoj školi u Beogradu. Jedan je od osnivača republičkog takmičenja u besedništvu. U Dečjem kulturnom centru Beograd  vodi radionicu govorne kulture Javni nastup i ja. Na Pravnom fakultetu Univerziteta Union predavač je po pozivu na kursu Pravna retorika i odnosi s javnošću zajedno sa kolegom Dejanom Milićem.

Objavljuje članke iz oblasti  književnosti i retorike u stručnim časopisima. Voditelj je mnogih radionica i seminara. Bavi se lekturom i pisanjem recenzija za pojedine knjige. Koautor je ridera Pravna retorika i odnosi s javnošću. Učenici i studenti Svetlane Gradinac pobednici su mnogih republičkih takmičenja u besedništvu, kao i na prestižnom festivalu besedništva Lux verbi u Sremskoj Mitrovici.

U 2012. vodila je višednevne seminare o govrnoj kulturi i javnom nastupu u Kikindi i u Obrenovcu u Gradskoj biblioteci „Vlada Aksentijević“.

U EPA školi rukovodilac je Stručnog veća za srpski jezik i književnost, vodi retoričku sekciju i trudi se da časopis EPA GLAS bude što kvalitetniji, zanimljiviji i sadržajniji. Poseduje licencu za rad.

Kurs „Osnovi pravne retorike i odnosi s javnošću“, predaju profesori Svetlana Gradinac i Dejan A. Milić na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu. Kurs traje godinu dana. Za tih godinu dana učimo šta je retorika, govorništvo, kako se postaje govornik, šta jedna beseda treba da sadrži, kako se ponašati na sceni, kako lepše govoriti i iskoreniti postapalice. Na kraju kursa dobije se sertifikat. Uslov za dobijanje sertifikata nije oslušano predavanje već javni nastup, da besedu govoriš pred publikom. Profesori su uvek govorili: „Govornik se ne rađa, govornik se postaje kroz  rad, upornost, strpljenje i hrabrost…

Jer jednom kad se postane, uvek se ostane govornik

Advertisements