studenti

STUDENT SA HENDIKEPOM

Prema podacima koje sam dobila od gospođe Ljupke Mihajlovski iz ” Univerzitetskog centar za studente sa hendikepom”, na fakultetu Univerziteta u Beogradu je oko 300 studenata sa hendikepom.

Najveći broj studenata je sa motornim hendikepom (oko 30%), zatim slede osobe sa delimičnim ili potpuno oštećenim vidom (oko 20%), nekoliko procenata manje čine osobe sa hroničnim oboljenjima, slede delimično ili potpuno oštećenje sluha (10%) i oko 20% čine studenti sa kombinovanim tipom hendikepa. Ili tipom hendikepa koji je nastao usled tumora, oštećenja srca i drugih oboljenja.
Preko 80% od ukupnog broja studenata završilo je redovnu osnovnu i srednju školu. Najveći broj studenata sa hendikepom studira fakultete za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Najviše studiraju pravni, filozovski, filolški fakultet.

Moj prvi sagovornik bio je Raša Mumilović. Raša Muminović  rođen je 14.marta.1988 god. u Foči (Republici Srpskoj). 31.08.1995.g. bilo je ratno stanje u Republici Srpskoj, tog dana se Raša igrao sa svojim drugarima i eksplodirala je bomba, prebačen je na VMA, gde je doživeo tri kliničke smrti i oštećenje vida  od 100%. Posle 2 godine rehabilitacije, upisao je osnovnu i srednju školu za slepa i
slabovida lica ‘Veljko Ramanović’ u Zemunu. U sklopu škole je internat i tereni za treniranje. Nastava se odvija u redovnim i pomoćnim razredima. Završio je osnovnu školu u redovnim razredima, sa visokim prosekom. Pohađao je srednju medicinsku smer fizioterapeut, koja snalazi na Slaviji. Sada je treća godina na Pravnom fakultetu. Pružili su mu veliku podršku profesori i studenti tog fakulteta. Slobodno vreme provodi uz drustvenu mrežu facebook, čitanju knjiga, slušanju rock muzike. Rekreativno trenira plivanje, od 13.godine trenira sport ‘Goalball’, u kome je osvojio dosta medalja. Živi u Studenjaku na Novom Beodradu.


Drugi sagovornik je Nikola Đurđević koji je rođen 1988g. u Beogradu. Ima artpmgripozu tj.oboljenje zglobova i kreće se pomoću motornih kolica.  Završio je osnovnu školu za decu sa hendikepom Dr. Dragan Hercog. Pravno – birotehničku srednju školu završio je u Podgorici. Sada je treća godina Više poslovne škole – smer marketing i trgovina, i student je treće godine na Privatnoj Akademiji lepih umetnosti – smer novinarstvo. Dekan akademije Milivoje Todorić, oslobodio ga je plaćanja školarine i napravio mu je rampu radi boljeg prilaska fakultetu. Nikola je član upravnog odbora Udruženja studenata sa hendikepom. To je društvena, neprofitna, nestranačka organizacija studenata sa hendikepom i mladih ljudi sa hendikepom. Funkcioniše pomoću raznih projekata, od kojih je najpoznatiji ‘ Inkluzijada’ koja je prošle godine održana na Zlatiboru, kroz razne radionice okupila je studente iz Niša, Novog Sada, Beograda koji su imali cilj da se upoznaju i druže sa studentima sa hendikepom. Slobodno vreme povodi tako sto crta ikone, bavi se muzikom (pop – rock) komponuje i peva. Voli da izlazi, posećuje pozorišta, bioskope, ima facebook. Vrlo je komunikativan, društven, ima puno prijatlja sa kojima rekreativno odigra stoni tenis. Pristalica je srpske književnosti, posebno ceni dela Andrića, Selimovića. Živi u studenskom domu ‘4 april’ na Voždovcu. Nacrtao je ovaj crtež.

crtež Nikole Đurđevića

crtež Nikole Đurđevića

Završnu reč obavila sam sa zamenicom Poverenice za zastitu ravnopravnost, Kosanom Beker tako što sam joj postavila par pitanja.

fm_150x112_20141222175054 (1)Možete da govorite da li ima nad njima diskriminacije?

Iako su osobe sa invaliditetom poslednjih godina više vidljive u društvu, još uvek je prisutna diskriminacija prema njima i to u svim sferama drustvenog zivota. Većina objekata u javnoj upotrebi (uključujući i fakultete) je još uvek nepristupačna mnogim osobama sa invaliditetom. Dakle, diskriminacije ima, ali se preduzimaju određeni koraci da se polozaj osoba sa invaliditetom poboljša.

fm_150x112_20141222175054 (1)Da li zakon treba da se poboljša?

Zakoni uvek mogu da se poboljšaju, ali bi bilo dovoljno da se postojeći antidiskriminacioni zakoni dosledno primenjuju.

fm_150x112_20141222175054 (1)Da li vam se neko od njih obratio za pomoć?

Imali smo dosta pritužbi osoba sa invaliditetom (pogledajte na našem sajtuhttp://www.ravnopravnost.gov.rs/lat/invaliditet.php?idKat=21 ), ali još uvek nismo imali nijednu pritužbu studenata sa invaliditetom.

fm_150x112_20141222175054 (1)Da li ste Vi kroz neke humanitarne akcije pomogli?

Problemi sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom su pitanja ostvarivanja ljudskih i svih ostalih prava, a ne pitanje humanosti i humanitarnih akcija.

fm_150x112_20141222175054 (1)Imaju li neki projekti koje finansiraju druge drzave?

Verovatno da postoje, mi nemamo nijedan zajednički projekat sa nekom drugom državom ili međunarodnom organizacijom po pitanju prava osoba sa invaliditetom.

ISPIT

Sediš i čekaš,
sediš i nerviraš se,
sediš i po ko zna koji put kriviš sebe da ti je trebalo još samo malo vremena…
Čuješ svoje ime,
kao robot ustaješ i odlazis na bojište
 
On
Ti
Tri pitanja
Tri odgovora
Rezultat uvek neizvestan.
 
Gledaš  –  ne vidiš
čitaš –  ne pročitaš
Vidiš beli papir na kojem ne piše ništa…zašto je tada teško reči pisati?
 
Oči u oči
neko uvek obori pogled
 
Otvoriš usta, ali iz njih reči ne izlaze.
Tišina.
Njegova hladnoća
pogled polumrtve osobe
uništi  svaki tračak nade.
Ostaješ do kraja, nekad to nije pametno…
Opet otvoriš usta
i zašto reči ne izlaze??
 
Direktni pogled (obostrani)
SLEDEĆI PUT
Izlaziš, a izašao si još kada si seo preko puta njega.
 
Ceo svet ti je mrzak,
sve je sivo,
krivi su ti svi 
a najviše sebe kriviš , jer si pao ispit.
Budala si!
Ne zato što si pao ispit
već što dozoljavas sebi
da zbog
jedne reči,
jednog broja
sebe smoriš.
 
Hej!
Jedna reč,
jedan broj,
upropastiće ti
ceo dan
celi naredni dan
tvoju vezu sa dečkom/devojkom
odnose sa roditeljima, prijateljima
jer ćes biti ljut na sebe.
Kada si ljut na sebe, tada su svi ljuti na tebe.
Kada voliš sebe, tada svako ne voli tebe…
Igrate li igru „ruski rulet “ sa ispitima?
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s